Безплатна доставка за цялата страна!
info@greyacosmetics.bg | +359/877 66-68-61
Безплатна доставка за цялата страна!

info@greyacosmetics.bg +359/877 66-68-61  

На какво се равняват 8 часа екранна светлина за кожата ти?

Към 8:30 сутринта вече си прекарала повече от 20 минути, изложена на синя светлина – преглеждайки мейли, за да прецениш кои работни ангажименти можеш да пропуснеш или скролвайки в Инстаграм, надявайки се да разбереш с какво е бил зает новият ти любим, че да не отговаря на съобщенията ти. Като добавим и таблета, с който пиеш сутрешното си кафе, монитора в офиса, телефона, който не спря да проверяваш на обяд и екрана на лаптопа, когато си пускаш любимия сериал преди сън, „сметката“ набъбва до 10 часа дневно.

Откъде точно идва синята светлина?

Може би ще те изненадаме, но най-големият източник на естествена синя светлина е слънцето. Без да навлизаме във физични подробности, светлинният спектър се дели на три – UV лъчи, видима светлина и инфрачервена. Както подсказва името й, видимата светлина заема тези 50% от спектъра, които окото ни може да обработи. Така светлината, идваща от слънцето, пречупвайки се през молекулите на въздуха в атмосферата, прави небето синьо. Трябва да отбележим, че естественото излагане на синя светлина през деня може да подобри вниманието ти, паметта ти и дори да повдигне настроението ти. Не толкова приятни стоят нещата през нощта, когато същата тази светлина, излъчвана от екрана на телефона ти нарушава естествения биологичен часовник на тялото ти, пречейки му да си почине.

Циркадният ритъм (споменатият биологичен часовник) регулира естествените процеси в клетката – почивка и активна фаза. Когато всичко се случва „по план“, кожата ти може да се възстанови правилно през нощта.

Но ако много след залез слънце продължаваш да излагаш лицето си на синя светлина, клетките се чувстват „изгубени във времето“ и фазата им за възстановяване е прекъсната. Резултатът не е никак приятен: кожата ти става отпусната, появяват се промени в цвета й и придобива уморен вид.

За да си представиш колко вредно може да е това лъчение помисли върху това: 8 часа пред екрани се равняват на 20 минути директно излагане на обедно слънце. Само за уточнение – 7 минути навън в средата на деня са достатъчни, за да придобиеш тен. Ако не ти звучи толкова притеснително имай предвид и това – телефонът ти е около 93 милиона пъти по-близо до лицето ти от слънцето и синята светлина от екрана не се разпръсква толкова, колкото при пътуването си от центъра на галактиката.

Предполагаме вече се питаш дали стандартният ти слънцезащитен крем ще помогне и срещу синьото лъчение. Нямаше ли да е прекрасно? За съжаление проучванията доказват, че това не е директно възможно. Тогава какво можеш да направиш, за да защитиш деликатната кожа на лицето си? Изключваме опцията да не ползваш толкова телефона си и да се лишиш от селфитата за лека нощ. Най-ефективното е да заложиш на бяла козметика със съставки, предпазващи от синята светлина.

Ние превърнахме създаването на такъв изцяло български продукт в своя мисия. Затова в озаряващият серум Greya 01 вложихме съставка, която клинично доказано предпазва от синята светлина – B-circadine. Тя е резултат от изследване, спечелило Нобелова награда през 2017 г. и основната й цел е да предпази клетките на кожата ти от негативното, объркващо естествените ти процеси, влияние на синята светлина. За да продължиш да се наслаждаваш на любимите си дейности, без да се притесняваш за външния си вид.

Снимка: @petyabnkv

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *